Studieopbouw

Bij het vakgebied Biomedische Wetenschappen draait het om de vraag hoe ziekten ontstaan en hoe we ze kunnen bestrijden. Als Biomedisch Wetenschapper moet je ook weten hoe ziekten kunnen worden veroorzaakt. Daarvoor is kennis nodig van onder meer bacteriën, virussen, lichaamsvreemde stoffen en erfelijke eigenschappen. Om te kunnen bepalen hoe ziektes ontstaan, moet je eerst weten wat normaal is. Hoe zit een gezond mens of dier in elkaar? Wat is de functie van bouwelementen als cellen in organen? De opleiding richt zich vooral op onderzoek; je staat niet rechtstreeks in contact met patiënten.

Vind je biologie een van de leukste vakken op school? Ben je geïnteresseerd in medische ontwikkelingen en voel je je aangetrokken tot onderzoek op het snijvlak van geneeskunde en biologie? Dan is Biomedische Wetenschappen iets voor jou!

Als je gekozen hebt voor de studie Biomedische Wetenschappen moet je 180 ECTS (studiepunten) halen om je Bachelor diploma te halen. Je moet hiervoor natuurlijk een groot deel Biomedisch onderwijs volgen: dit is je Major. Binnen de major zijn twee soorten onderwijs: de verplichte cursussen en het major-gebonden keuzeonderwijs. Het major-gebonden keuzeonderwijs bestaat uit 10 cursussen, waarvan je er 5 moet hebben gekozen. Daarom worden deze cursussen ook wel semi-verplichte keuze cursussen genoemd. Naast de ruimte die je hebt voor het volgen van je major is er ook ruimte om jezelf te profileren. Dit wordt de profileringsruimte genoemd. Biomedische Wetenschappen biedt veel verschillende cursussen aan. Je kunt echter ook cursussen van alle andere opleidingen van de Universiteit Utrecht kiezen, of bij andere universiteiten in binnen- en buitenland.

Via deze site kun je alle cursussen zien die de bachelor BMW in Utrecht aanbiedt.

Onderwijsvormen

Hoorcollege
Tijdens een hoorcollege presenteert een docent door middel van een PowerPoint presentatie basiskennis. Deze colleges worden voor alle studenten tegelijk gegeven. Bij hoorcolleges is weinig interactie, maar er is altijd mogelijkheid om vragen te stellen.

Werkgroep
Werkgroepen worden gegeven in kleine groepen, variërend van 10 tot 30 studenten. Tijdens de werkgroepen worden bijvoorbeeld casussen en opdrachten behandeld. De begeleiding tijdens de werkgroepen is persoonlijker dan bij de hoorcolleges.

Practicum
Tijdens practica wordt de theorie in praktijk toegepast. Er zijn veel verschillende practica, zo zijn er microscopie practica waarbij coupes onder een microscoop worden bekeken. Er zijn ook natte practica waarbij een student zelf een experiment uitvoert. De practica vinden plaats in groepen van ongeveer 50 studenten. Tijdens de practica is veel begeleiding aanwezig.

Projectonderwijs
Het projectonderwijs wordt gegeven in de eerste anderhalf jaar. Bij projectonderwijs is de samenwerking binnen de groep erg belangrijk en worden academische vaardigheden zoals presenteren en schrijven aangeleerd. Je leert ook hoe je artikelen kunt zoeken en hoe je deze moet lezen. De resultaten van het project worden gepresenteerd in de vorm van een werkstuk en in de vorm van een eindpresentatie. Deze eindpresentaties worden gehouden op een symposium, speciaal daarvoor georganiseerd, waar alle ouders ook voor uitgenodigd worden.

Na je bachelor

Het is gebruikelijk om na je bachelor een masterprogramma te gaan doen. Deze duurt 2 jaar en hier ga je stage lopen en veel praktijkervaring opdoen. De beroepsmogelijkheden voor afgestudeerde masterstudenten zijn erg goed. Biomedici hebben tal van mogelijkheden. Denk aan wetenschappelijk onderzoek doen of leidinggeven aan een medisch biologisch bedrijf, patiënten voorlichten in een ziekenhuis of het uittesten van nieuwe geneesmiddelen organiseren. Verder kun je kijken op deze website onder het kopje ‘carrière’.

Waarom Utrecht?

Zoals je kunt zien via bovengenoemde link, heeft Utrecht veel keuzevrijheid. Veel studenten vinden dit een voordeel, omdat het onderwijs kleinschaliger is en je de vakken kunt kiezen van de onderwerpen die jij het meest interessant vindt.

Verder wordt het onderwijs van de opleiding Biomedische Wetenschappen in Utrecht verzorgd door 3 faculteiten gezamenlijk: Geneeskunde, Diergeneeskunde en Bètawetenschappen. Die combinatie van invalshoeken maakt de opleiding uniek.

Daarnaast zijn er op de Uithof in Utrecht alle voorzieningen die het studeren aangenaam maken. Verder heeft Utrecht een knusse binnenstad met een bruisend uitgaansleven. Het is een van de grootste studentensteden van Nederland.