Selectie

De selectieprocedure uitgelegd

Biomedische wetenschappen is een opleiding met Numerus Fixus. Dit betekent dat er per jaar maar slechts 175 plekken zijn. Om te bepalen wie deze plekken krijgen, vindt er een selectie plaats. De selectie bestaat uit meerdere stappen en bevat een aantal belangrijke deadlines qua data. Het stappenplan staat hier kort beschreven. Een uitgebreidere variant is te vinden op https://www.uu.nl/bachelors/biomedische-wetenschappen/toelating-en-aanmelden/selectie

Momenteel wordt besproken of de Numerus Fixus via een selectie blijft werken of terug gaat naar een loting. Houd hiervoor het nieuws goed in de gaten. Onderstaande informatie kan dus niet van toepassing zijn. 

  1. Tot uiterlijk 15 januari kan je je via Studielink aanmelden voor de bachelor. Let op dat je hierbij een DigiD nodig hebt en dat de aanvraag hiervan ook eventjes duurt. De inschrijvingen openen zich vanaf 1 oktober. 
  2. In OSIRIS (hier ontvang je een mail met inloginformatie voor) vul je een vragenformulier in, waarna je toegang krijgt tot de studiestof voor de kennis- en inzichtstoets. Bij dit vragenformulier upload je ook je cijferlijstverklaring met vwo-cijfers, wat deels ook gaat bijdragen aan de bepaling van je rangnummer,
  3. Vanaf 1 december komt de studiestof ter voorbereiding op de kennis- en inzichtstoets beschikbaar op Blackboard, de online omgeving van de universiteit Utrecht. Het studeren kan dan echt beginnen!
  4. Halverwege januari komt er ook een oefentoets op Blackboard. 
  5. Vaak ergens in februari vindt de selectiedag plaats. Hier maak je de kennis- en inzichtstoets en vul je vragen over je motivatie aan. 
  6. In april ontvang je via studielink je rangnummer. Wanneer deze gunstig is, krijg je meteen een plaats aangeboden. Je hebt dan twee weken de tijd om deze te accepteren. Wanneer je dit niet doet, ben je je plaats kwijt. 

Bij de selectie wordt op basis van de volgende zaken een rangnummer bepaald:

  • Overgangscijfers van VWO 5 naar VWO 6
  • Kennis- en inzichtstoets (maak je op de selectiedag)
  • Motivatie (schrijf je op de selectiedag)
  • Profieltoets (maak je thuis)

Natuur&Gezondheid met wiskunde A en natuurkunde en Natuur&Techniek met biologie geven toegang tot de opleiding. Voldoe je niet aan de eisen, dan kun je een aanvullend examen afleggen bij het Boswell Instituut van de Universiteit Utrecht (www.jbi.uu.nl). Je moet het examen met goed gevolg hebben afgelegd voor je je als student kunt inschrijven. Ook met andere diploma’s word je mogelijk toegelaten tot de selectieprocedure. De medewerkers van de afdeling Studievoorlichting van de Universiteit Utrecht kunnen je hier meer informatie overgeven, e-mail: studievoorlichting@uu.nl.