Julius Centrum

Samen met de collega’s in het UMC Utrecht werken wij hard om de zorg voor patiënten (en toekomstige patiënten) te verbeteren. Wij doen dat vooral door het verrichten van wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe diagnose- en behandelmethoden.

Dit kenniscentrum doet onderzoek op het gebied van hart- en vaatziekten, infectieziekten en kanker. Daarnaast doen we onderzoek naar het verbeteren van wetenschappelijk onderzoek; hoe bepaal je bijvoorbeeld of een nieuwe diagnostische test echt voordelen biedt voor een patiënt. Hierbij betrekken we regelmatig grote groepen patiënten binnen of buiten het ziekenhuis of gezonde vrijwilligers. De resultaten van ons onderzoek worden daarna zoveel mogelijk vertaald naar toepassingen in de dagelijkse praktijk (het ziekenhuis, de huisartspraktijk of bij de patiënten thuis). Op die manier zorgen we ervoor dat patiënten in en buiten het UMC Utrecht optimaal worden behandeld en dat ook mensen die niet ziek zijn adviezen krijgen over een gezonde manier van leven.

Onze divisie is partner in de Julius Gezondheidscentra in Leidsche Rijn, die de huisartsenzorg in de grote VINEX wijk Leidsche Rijn in Utrecht leveren. In die praktijken wordt de zorg volgens de allernieuwste wetenschappelijk inzichten geleverd en vinden ook veel zorginnovaties plaats, vaak samen met het UMC Utrecht. Daarnaast verzorgen wij ook de opleiding van nieuwe huisartsen.