Ieder jaar wordt er door Mebiose een TEDx georganiseerd. Helemaal volgens het concept van de Amerikaanse ‘TED Talks’, geven meerdere sprekers uit verschillende vakgebieden van de Life Sciences een korte presentatie over hun carrièrepad en de keuzes die ze daarbij hebben gemaakt. Met uiteindelijk het doel bachelorstudenten Biomedische Wetenschappen en masterstudenten van de Graduate School of Life Sciences een beter beeld te kunnen geven van hun carrièreopties. Deze avond vindt al enkele jaren plaats in de uiterst geschikte en sfeervolle Senaatszaal van het Academiegebouw, waar dan ook vele studenten naartoe komen om naar de inspirerende praatjes van de sprekers te luisteren. De eerstvolgende TEDx staat gepland op 31 mei 2018, dus zet deze datum vast in je agenda.

2 juni 2016, Academiegebouw Universiteit Utrecht,

Speaker  
Prof. Gerald de Haan Rijksuniversiteit Groningen
Prof. Peter Peters Maastricht University
Chris de Jong (key-note) COO The Clinical Company
Mijanou Niklaas Abbvie
Edwin Kanters Beleidsmedewerker VUmc
Casper Hulshof Onderwijs en Pedagogische Wetenschappen UU

 

 

Ondanks dat de opzet van de TEDx vrijwel ongewijzigd is gebleven door de jaren heen, zijn het de details die elke TEDx avond toch weer uniek maakt. De TEDx van 2016 werd georganiseerd door Bastiaan Terhaard waarvoor hij sprekers, letterlijk, uit het hele land had uitgenodigd. Prof. Gerald de Haan bijvoorbeeld, hij kwam helemaal vanuit Groningen om namens die Universiteit te spreken over het carrièrepad dat hij heeft genomen. In het bijzonder behandelde hij wat hij achteraf gezien wellicht anders zou hebben gedaan, mocht hij het nog eens overdoen. Uit het verre zuiden van ons land kwam Prof. Peter Peters, voormalig docent bij de Bachelor Biomedische Wetenschappen en momenteel werkzaam bij de Universiteit van Maastricht. De key-note van de avond was Chris de Jong. Hij werkt als Chief Operations Officer (COO) bij de Clinical Company en gaf een interessante presentatie over zijn omslag van medewerker bij de politie als recruitment psycholoog naar directeur van een groot recruitment bureau specifiek voor clinici. Om zijn verhaal extra kracht te geven had hij een trompet meegenomen, om zijn passie voor zijn hobby toe te lichten. Daarnaast was Mijanou Niklaas, werkzaam bij Abbvie, aanwezig om toe te lichten hoe zij haar oude baan als beleidsmedewerker bij de Bachelor Biomedische Wetenschappen vergelijkt met haar huidige baan als Clinical Research Associate. Saskia Haitjema, die zowel een dokters- en doctortitel mag voeren, gaf haar presentatie getiteld “Y?” waar ze voorheen een prijs voor had gewonnen. Ze behandelde de invloed van geslacht op artherosclerose en hoe zij haar PhD-tijd ervaren had. Edwin Kanters van het VUmc presenteerde over zijn baan als beleidsmedewerker. Casper Hulshof van de afdeling Onderwijs en Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit Utrecht gaf een onderwijs-gerelateerde presentatie over hoeveel waardering hij haalde uit onderwijzer zijn en over zijn passie voor het onderwijs in het algemeen. Namens Mebiose zijn wij ontzettend dankbaar dat deze sprekers de tijd en moeite hebben genomen om jonge studenten te laten zien wat de toekomst allemaal te bieden heeft en hoe variërend het veld is waarin zij in terecht kunnen komen. De TEDx werd traditiegetrouw afgesloten met een borrel waarbij de sprekers werden bedolven onder een hele hoop vragen van enthousiaste studenten.

30 mei 2017, Academie gebouw, Utrecht Universiteit

Speaker  
Prof. Dr. Harold van Rijen (key-note) Directeur GSLS
Hugo van Brakel Astellas
Ouafa Dahri Masterstudent Biofabrication
Dr. Niels Bovenschen Onderzoeker en onderwijzer
Tanya Sluyter Novartis

 

Om kwart over zeven op 30 mei 2017 gingen de deuren van het Academiegebouw te Utrecht open voor de M.B.V. Mebiose TEDx 2017. Alle honderd en tien plekken van de Senaatszaal waren al weken van te voren gereserveerd door Masterstudenten van de Graduate School of Life Sciences (GSLS) en Bachelorstudenten van Biomedische Wetenschappen. Er was veel animo en daardoor een lange reservelijst, maar er waren enkele gelukkigen die op het laatste moment toch nog bij de TEDx konden aanschuiven. De TEDx werd gepresenteerd door Marijn Rieter, de vice-Fiscus van Mebiose en er waren vijf topsprekers aanwezig. De avond begon spetterend met de Key-note spreker Prof. Dr. Harold van Rijen, de directeur van de GSLS, met zijn praatje ‘Fit for the Future’. Met dit thema gaf hij een positief en hoopvol beeld van onze toekomst als onderzoeker. In zijn praatje probeerde hij de mind-set van studenten te veranderen, om te zorgen dat ze anders over de toekomst en de keuzes die ze maken gaan nadenken. Om dit te bereiken vertelde hij over zijn eigen carrière pad van student naar directeur, welke keuzes hij hiervoor heeft gemaakt en waar hij het meest van geleerd heeft.  Hugo van Brakel, een jonge medewerker van Astellas, praatte over een andere tak van ons vakgebied, de farmaceutische industrie. Hij vertelde waarom hij als twintigjarige de keus maakte om niet in de academische wereld door te gaan, maar aan de slag te gaan in de Big Pharma en waarom dit voor hem een goede keus is geweest. Hierna gaf de ambitieuze Ouafa Dahri, een masterstudent van de GSLS, een praatje over haar huidige studie Biofabrication, haar toekomst en waarom deze studie voor haar de goede keuze was, maar ook waarom hij zo inspirerend is. Dr. Niels Bovenschen, een onderzoeker en onderwijzer van de vakgroep Pathologie in het UMCU, gaf een mooie uiteenzetting over zijn carrière in de academische wereld, waarin hij zijn goede en verkeerde keuzes besprak. Hij gaf een kei harde, maar reëele kijk op een carrière in de academie, waar hard werken en een beetje geluk essentieel zijn voor succes. Als laatste praatte Tanya Sluyter. Zij werkte voor Novartis en gaf een positief inzicht in de farmaceutische industrie. Dit leidde tot veel napraten en discussie op de borrel als afsluiting van de TEDx. Concluderend was de Mebiose TEDx van 2017 weer een succes. De academische wereld, farmaceutische industrie en management functies werden allemaal besproken en studenten konden al hun vragen stellen aan de professionals. Inspirerende praatjes zette de studenten aan het denken over hun eigen toekomst en over de keuzes die ze daarbij moeten maken. Kortom, doel van het carrière evenement bereikt!